Van Pumamarca terug naar Salta

Posted on october 17th, 2010

In het vorige verslag hebben jullie kunnen lezen dat we voor vijf dagen een auto hadden gehuurd om de omgeving van Salta te verkennen. De vierde dag rijden we door Quebrada de Humahuaca, een vallei die bekend staat om zijn gekleurde rotsen. Aan het begin van de middag komen we aan in Pumamarca. Net buiten dit dorpje ligt Cerro de los Siete Colores (de berg met zeven kleuren). We maken hier een wandeling en constateren dat de berg zijn naam eer aan doet met kleuren variƫrend van diep donkerrood tot licht geel.

De volgende dag hebben we een lange rit voor de boeg dus we gaan op tijd naar bed. Rond twaalf uur wordt er op de deur geklopt. In eerste instantie denken we nog dat het niet bij ons is, maar als het kloppen aanhoudt kijken we toch maar wie er aan de deur staat. Dan blijkt dat er bij andere gasten van onze hostel is ingebroken in hun auto. De dieven hebben vreemd genoeg alleen het reservewiel gestolen, terwijl er ook een camera in de auto lag. De politie is aanwezig en wil graag dat wij checken of ons reservewiel nog aanwezig is..... gelukkig is dat het geval. Het advies van de politie is echter wel om het wiel en de krik uit de auto te halen en mee naar binnen nemen. Daarnaast vragen ze om de auto voor het politiebureau (verderop in de straat) te parkeren, dat doen we dus. Na alle consternatie vallen we snel weer in slaap .... met het reservewiel naast ons bed.

De laatste dag met de auto bezoeken we de Salinas Grandes, een grote zoutvlakte. Bij een zoutmijn zien we hoe er zout wordt gewonnen. Vervolgens rijden we naar La Polvarilla, een spoorviaduct dat op 4200 meter hoogte ligt. Onderweg zien we vicunas en lama's. Het spoorviaduct is een knap staaltje werk en dat terwijl er geen economische reden was voor de aanleg van het spoor. Er rijdt maar een keer per week een toeristische trein, en wel op zaterdag. Wij zijn er op een dinsdag dus we kunnen rustig over het viaduct heen lopen en mooie foto's maken. Daarna rijden we terug naar Salta.

Voordat we richting Chili gaan, hebben we nog twee dagen in Salta. We brengen hier ondermeer een bezoek aan een museum (nee, dit is geen grapje). In dit museum is een aparte tentoonstelling over de vondst van drie gemummificeerde Inca kinderen in 1999. Deze kinderen zijn in de 15e eeuw geofferd en levend begraven op bijna 7000 meter hoogte om de goden van de Inca's gunstig te stemmen. Een bijzonder gegeven, zeker als je weet dat het een bijzondere eer was om hiervoor uitgekozen te worden. Een indrukwekkende tentoonstelling.