Chili here we are!

Posted on october 21th, 2010

Ongeveer een week geleden zijn we met de bus vanuit Salta naar San Pedro de Atacama in Chili gereisd. Een busreis van ruim 10 uur, inclusief een uur wachten op een stempel bij de Argentijnse grens. Een groot deel van de busreis rijden we door het Andesgebergte, het hoogste punt ligt maar liefst op 4820 meter hoogte en het uitzicht onderweg is prachtig. Bij aankomst in San Pedro de Atacama halen we nog een stempel bij de Chileense douane (ons paspoort raakt zo snel vol) en vinden snel een kamer in een aangenaam hostel.

San Pedro ligt op 2500 hoogte midden in de Atacama woestijn, de droogste woestijn ter wereld. Wij vinden het een leuk dorpje met heel veel hostels, restaurantjes en touroperators. Ook wij verkennen Salar de Atacama en de omringende bergen door een aantal tours te boeken. Tijdens deze tours genieten we van het bijzondere landschap, de dieren (lama's, vicuna's, flamingo's en zelfs een vos) en komen we elke dag ruim boven de 4000 meter. Twee tours verdienen wat ons betreft een bijzondere vermelding.

Voor de tour naar de El Tatio geisers moeten we extreem vroeg opstaan, want de tour vertrekt om vier uur 's ochtends. Overdag is het heerlijk weer in San Pedro, maar de geisers liggen op ruim 4300 meter en als we daar aankomen rond 6 uur is het -10 graden! We zijn dus dik aangekleed; thermoshirt, fleece trui, windstopper, jas en de muts die we gisteren nog even hebben aangeschaft. Ja, zo Peruaanse met van die flapjes die over je oren vallen :-) De reden dat we zo vroeg naar de geisers gaan is dat na zonsopkomst de stoompluimen niet meer zichtbaar zijn. Door de warmte en de extreem droge lucht verdampt het vocht meteen. Het was ondanks de vele kleding nog steeds erg koud, maar zeker de moeite waard.

Op onze laatste dag in San Pedro beklimmen we Cerro Tocco. De top van deze inactieve vulkaan ligt op 5604 meter. Met de auto rijden we tot 5000 meter hoogte en de laatste 600 meter wandelen we naar boven. Dit gaat stapje voor stapje want op deze hoogte zit er nog maar 50% van de zuurstof in de lucht in vergelijking met ons landje op zeeniveau - en dat is te merken. De tocht gaat voorspoedig en zonder problemen bereiken we de top. Zo hoog zijn we nog nooit geweest. We zijn samen met onze gids de enige op deze vulkaan, een super afsluiting van onze week in Noord-Chili.