Region de los Lagos

Posted on october 29th, 2010

Na onze week in Noord-Chili zijn we twee dagen in Santiago de Chili geweest. We zijn daar ondermeer naar paardenraces gegaan en hebben op Plaza de la Constitucion de capsule bewonderd waarmee de 33 mijnwerkers zijn gered. De Chilenen stonden in een lange rij om er mee op de foto te kunnen. We hebben begrepen dat de capsule een tour door het land gaat maken, ja de Fenix 2 is echt beroemd :-)

Inmiddels zijn we in Region de los Lagos. Dit gebied met veel meren, vulkanen, watervallen en thermische baden (echt heerlijk warm 38 - 42 graden!) ligt deels in Chili en deels in Argentinië. We hebben voor zeven dagen een auto gehuurd, de makkelijkste manier om je hier te verplaatsen. Je mag een huurauto echter niet zomaar over de grens meenemen. Hiervoor hebben we documenten nodig die speciaal voor ons zijn opgesteld door een notaris. Gelukkig kon het Chileense bedrijf waar we de auto huren dit binnen een uur regelen, terwijl internationale autoverhuurbedrijven hier minimaal een week de tijd voor nodig hadden.

In Parque Nacional Huerquehue (ja, probeer dat maar eens uit te spreken) maken we een prachtige wandeling naar een aantal watervallen en meren. We moeten ongeveer 700 meter stijgen - dat is op zich niet zo'n probleem, maar de staat van het pad laat nogal te wensen over. De eerste kilometers is het pad nog goed, maar op een gegeven moment wordt het een grote modderzooi. Vanaf 1100 meter hoogte ligt er zelfs nog sneeuw! Het is een beetje ploeteren, maar met de onderweg gemaakte wandelstokken van bamboe (extra steun om niet uit te glijden) is het wel te doen. Na ruim 6 uur staan we voldaan (en met hele vieze schoenen) weer beneden.

En dan volgt de grensovergang van Chili naar Argentinië. De documenten van de notaris worden aandachtig gelezen (en deels overgetypt) en er worden diverse stempels gezet. Bij de Argentijnse grenspost komt er ook nog een snuffelhond bij onze auto kijken. Hij vindt onze auto niet heel interessant, maar hij vindt het wel nodig om zijn territorium af te bakenen door tegen een van de wielen te plassen... Na een klein uurtje blijkt alles in orde en kunnen we weer verder.

Bij aankomst in San Martin de Los Andes is het stadje bijna uitgestorven. Als we navragen bij onze hosteria hoe dit komt, vertelt de eigenaar dat er vandaag een officiële volkstelling is (de eerste sinds 10 jaar). Iedereen moet zich melden in de gemeente waar hij/zij staat ingeschreven en dat betekent dat veel winkels en restaurants dicht zijn bij gebrek aan personeel. Het lijkt ons een leuk stadje, maar het is nu wel erg rustig. Morgen gaan we op weg naar Bariloche om de beste chocolade van Argentinië te proeven.