Parque Nacional Los Glaciares

Posted on november 15th, 2010

Na onze trekking in Torres del Paine gaan we naar het Argentijnse deel van Patagonie. Onze eerste bestemming is El Calafate. Vanuit hier willen we een bezoek brengen aan het zuidelijke deel van Parque Nacional Los Glaciares, want daar ligt de Perito Moreno gletsjer. De weersvooruitzichten voor de volgende dag zijn slecht, daarom besluiten we om ons bezoek uit te stellen. Een goede beslissing, want na een hele dag regen is het zondag prachtig weer. De gletsjer is indrukwekkend. Overal waar we kijken is ijs, niet zo vreemd als je weet dat de gletsjer ongeveer 60 meter hoog is, 5 km breed en 30 km lang! Het is ook een van de weinige gletsjers in de wereld die niet langzaam verdwijnt, maar juist groeit. Hierdoor en door het warme weer zien we brokken ijs zo groot als gebouwen afbreken. Wat een geluid maakt dat - echt super gaaf!

Vanuit El Calafate reizen we met de bus naar El Chalten. Vanuit hier kun je het noordelijke deel van Los Glaciares bezoeken. Op onze eerste dag in El Chalten lopen we naar Laguna Torre en Mirador Maestri. Vanuit hier hebben we goed zicht op Cerro Torre, een spitse bergtop die zich het merendeel van het jaar achter wolken verschuilt, maar vandaag is de top goed zichtbaar. De tweede dag gaan we naar Glaciar Viedma. Hier krijgen we gedurende de ochtend een introductie in ice climbing en 's middags maken we een trekking over de gletsjer. Eerst krijgen we ons harnas (voor het klimmen) en de crampons (ijzeren pinnen voor onder je schoenen) aangemeten. In het begin is het nog wat onwennig en lastig om met behulp van de crampons en twee ijsbijlen omhoog te klimmen, maar al snel hebben we de smaak te pakken en gaan we als echte experts de ijswanden te lijf :-) Daarna volgt de trekking op de gletsjer, echt super cool. We krijgen zo een goede indruk hoe groot en onregelmatig de gletsjer is. Op onze laatste dag in El Chalten staat er wederom een hike van 8 uur op het programma. We wandelen naar Laguna de los Tres, het uitzichtspunt voor Fitz Roy. Deze berg wordt gekenmerkt door zeer steile wanden en is een van de moeilijkste bergen in Zuid-Amerika om te beklimmen (ondanks dat er veel hogere bergen zijn). Het is een prachtige route en we hebben wederom stralend weer (rond de 20 graden en bijna geen wind). We hebben echt geluk met het weer :-)
Ons bezoek aan Patagonie is meer dan geslaagd, wat een overweldigende natuur - een absolute aanrader!

Na Patagonie vliegen we terug naar Buenos Aires, vanwaar we onze reis zullen vervolgen naar Nieuw Zeeland. Op onze laatste avond in Zuid-Amerika gaan we naar een tangoshow. We volgen een introductieles tango dansen (waarvoor we met vlag en wimpel slagen - we hebben een diploma om het te bewijzen) gevolgd door een tangoshow. We staan verbaasd over het snelle voetenwerk en de passie die de dansers uitstralen. Een mooie afsluiting van de zeven weken in Argentinie en Chili. De tijd in deze twee prachtige landen is echt voorbij gevlogen.